Eerste, zware, dagen met Roel!
Door: Edwin
Blijf op de hoogte en volg Edwin
19 Juli 2008 | Laos, Vangviang
Helaas heb ik de hele nacht geen oog dichtgedaan: de jetlag speelt toch nog steeds op. Om 6 uur dan ook opgestaan om in de relatieve koelte een Indiase markt en China Town te gaan bezoeken. Met een TukTuk er naar toe gegaan: even nog 2 leuke filmpjes in het drukke verkeer gemaakt. De Indiase markt zag er armoedig uit, en aan de geuren moest ik ook wennen... dus maar snel doorgegaan naar de Chinese markten in China Town. Dit was weer een heel andere wereld, aan de overkant van de ENORM DRUKKE straat: OVERAL kraampjes, warm etende mensen (om half 8 's ochtends!!) en een georganiseerde mierenhoop van Chinezen! Leuk om vrijwel als enige toerist in zo'n andere cultuur rond te lopen. Alleen vraag ik me continu af wie al dat eten toch gaat opeten?!?!?!?! zoveel mensen die er in grote pannen eten maken, niet normaal! Het valt me wel op dat de Chinezen en Indiers minder behulpzaam en vrolijk zijn dan de Thaise mensen. De eerste ontzettend gore gorchelende en spugende Chinese kwam ik ook tegen. (dat wordt nog wat in China!)
Hierna ben ik richting het Centraal Station gelopen. Dit zag er ook niet echt modern uit: de centrale hal leek wel een bioscoop met allemaal stoeltjes op een rij, waar mensen op zaten, kijkend richting de reclame tv aan de rechterkant en naar het grote portret van de koning in het midden. Een dak van grote golfplaten (soort loods eigenlijk). Maar ok, ik kwam maar voor 1 ding: een buskaartje naar Vientiane kopen (600km verderop). Op Kao San ROad kostte het 800 B, dus hier dacht ik het goedkoper te krijgen: HELAAS hier was het bij sommige bureaus zelfs 1250!!! Dat kwam ook omdat er woensdag en donderdag BIG BUDDHA day was. Veel mensen hebben dan vrij en pakken de bus naar hun geboortestad ofzo. Dus enkele bussen waren al vol! en met een beetje pech zou ik NOG een dag in Bangkok moeten blijven :-S Dan maar met de trein: HELAAS ALLES vol: tot en met de 3e klasse! In het nauw gedreven had ik toch nog 1 kans, terug naar Kao San Road met de TukTUk en snel naar de reisbureautjes daar: Echter ik moest ook voor 12 uur mijn hotelkamer uit: speedy speedy dus. De TukTukdriver had me begrepen "NO promotionthings > DIRECTLY to Kao San Road" en binnen 10 minuten was ik er. (een rit in Sixflags met de achtbaan kan er niet tegenop!) EN geluk had ik, want binnen een kwartier had ik nog een plekje in een bus kunnen bemachtigen. Er waren na mij nog maar 2 over! Hoei!!!
's Middags nog wat in een park gelegen: ik kreeg het TOTAAL niet meer geregeld: jetlag, moe, warm, zweten.... pfff maar na 2 uurtjes, en nog een uurtje koel in een airco internetcafe, was ik 's avonds wel weer wat fitter. Eerst nog in die hitte langs een cafe gelopen waar ze een toepasselijke film op hadden staan (NOT): kerstfilm Home Alone! zwaar gestoord! Tijd om de bus te nemen om 7 uur. OPEENS begon het te STORTREGENEN! niet normaal. Welkom in Bangkok. Ik moest het schijnbaar toch nog meemaken. Drie dagen in Bangkok zonder regen, en de laatste 10 minuten begon het dus! Najah.... een flinke stortbui en een half uur later klaarde het alweer op. In de bus zat ik naast een Engelsman die al 4 jaar in Laos woonde en ontwikkelingswerk deed! Superinteressant! Straatkinderen een kans bieden en de arme kinderen in Noord-Laos helpen (van eigen geld) en (betaald) de rijkeluiskinderen van de machtige mensen in Laos een leuke vakantie in Australie bezorgen. En hij werkte ook nog als Engelsleraar (betaald). Ook heeft hij me veel info over een aantal steden gegeven. Leuk dus dat ik dadelijk zonder enige voorbereiding, toch nog een paar waardevolle dingen aan Roel kan vertellen hheehe....
Bij de grens van Thailand en Laos moesten we uiteindelijk maar liefst 3 keer de bus uit en in: visa gedoe regelen en alle andere formaliteiten. Maar ok om 9 uur waren we toch in Vientiane!!!! schitterend. De westerse bus had 14 uur zijn werk gedaan! en ik had voor het eerst in 3 dagen echt eens 6 uur kunnen slapen! Tijdens de 5minuten wandeling naar het hotel van Roel, stond er opeens een enge man naast me. Hij had een enorme baard en lachte vriendelijk. . . ROELllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll !
Hij kwam net terug van het internetcafe en zag me dus al in de verte lopen met mijn tassen. Sgoeie! Nou precies 1 minuut binnen geweest op zijn/ onze kamer en de stad gaan verkennen! Ontbijten, de Arc de Triomph(enige interessante toeristische ding) opgeweest en wat foto's gemaakt. Een winkelcentrumpje bezocht, het marktplein met fontein over gekuierd, en alsof ik nog niet gaar genoeg was: ook nog het nationale museum bezocht! PFFF. Hierna ook nog even 2 pilsjes geproefd aan de rand van de rivier. En meteen kwamen er 4 bedelaars langs. Moeders met kinderen, en 1 man met een misvormd gezicht en zijn vrouw heeft Roel wel iets gegeven, maar je kunt niet bezig blijven he! Gelukkig kreeg ik in het begin van de avond even 20 minuten rust van ROel en heb ik me kunnen opfrissen. Hierna ging het moordende tempo weer door (ondanks voor mij weer grote vermoeidheid door Jetlag) en gingen we met 2 franse 'kennissen' van Roel richting de Rivier. Amandine heeft me wat Frans geleerd, en ik haar wat Engels, terwijl Vincent met Roel aan het kleppen was. Kroegentochtje gehouden, waaronder 1 Laotiaanse Karaokebar! SCHITTEREND! allemaal schreeuwende tieners in onduidelijke taal. Gecoverde westerse popmuziek! Heel leuk. Ook nog LaoLao gedonken: 40% pffff Tegen het einde van de avond was ik toch niet meer zo moe! en hebben we nog ergens wat gegeten en gedronken. Helaas gaat in Laos ALLES om 12 uur dicht (communistische regels he), dus hebben we ons nog even geamuseerd bij ons hotelletje. Roel en ik hebben hier gefrituurde sprinkhanen gegeten! Erg lekker! en ook nog beiden een ENORME kakkerlak: minstens 12 cm lang! Bah niet echt lekker. en het is dat we wat gedronken hadden, anders hadden we het denk ik niet gedaan hahaha.... We hebben er leuke foto's van :P Hopelijk komen die binnenkort online!
Vrijdag 18 juli
Vrijdagochtend hadden we om 7 uur de bus willen pakken naar Vang Vieng (4 uur ongeveer). Helaas, het succesvolle weerzien met Roel had tot gevolg dat we pas om 10 uur op het busstation waren. Dus de bus van half 11 gepakt (die uiteraard pas om tien over 11 vertrok). PROPPENVOL: gelukkig waren wij op tijd en hadden we zitplaatsen, maar de andere mensen konden zitten in het gangpad op kleine blauwe plastice stoeltjes, en weer anderen moesten hieromheen staan! Bagage op het dak. En maar tuffen. In de middag waren we er dan! enigszins gaar. Wel veel kunnen zien onderweg: rijstvelden, kleine dorpjes, de architectuur in dit land. Mooie eerste indruk. EN de armoede uiteraard.
We konden niet terecht op de tip van die Engelse Laotiaan: superchille bungalows op een eilandje in de rivier. Vanwege het regenseizoen was de stroming te hard. Dus hebben we ergens anders onderdak gevonden. Slechts 25.000 Kip(nog geen 2 euro) per kamer, dus hebben we er maar elk 1 gepakt. We hebben het stadje (weer zeer toeristisch) beetje verkend en wat gegeten. Uiteindelijk een heerlijke fruitshake gepakt met speciale ingredienten ;-) En een pizzaatje gegeten. Hierna ook nog even bij een bakkertje heerlijk gegeten, en door de stromende regen naar huis gerend. Hier hebben we even wat gechilled en zijn we na wat chips e.d. in slaap gevallen. ERG moe maar voldaan!
Zaterdag 19 juli
erg, erg lang uitgeslapen onafhankelijk van elkaar. Ik werd niet alleen wakker: er waren namelijk een paar honderd mieren samen met mij in en rond mijn bed. De koekjeskruimels hadden misschien beter in mijn mond kunnen verdwijnen dan ernaast :S.... najah Supertoevallig toen ik om 16:30 bij de bali stond om voor een dag extra te betalen, kwam Roel ook zijn kamer uit! Niet normaal!
hij had een beetje last van zijn buik, dus is hij na het 'ontbijt' weer terug naar bed gegaan, en ik naar een internetcafe. Ons programma van vandaag (Op een rubberen band 5 uur lang de rivier afgaan, en onderweg langs allemaal bars komen, het zogenaamde "Tubing") hebben we maar veranderd in een dagje nietsdoen. We zullen toch gewoon morgen zoals afgesproken de scooter gaan huren en 4 of 5 dagen een mooie scootertocht maken! Mochten we dan bij terugkomst in Vang Vieng nog een dagje overhebben kunnen we altijd nog TUbing gaan doen! we zullen zien!
19 Juli 2008 - 12:47
Breuk:
Mooi verhaal weer, jonge!! Zeg tegen Theo datie zich snel scheert, bahbah..
Ciao,
B -
19 Juli 2008 - 17:40
Selina:
Hey stranger! Jij en Roel op wereldreis?? Dat klinkt gevaarlijk! Ik heb alweer van alles gemist... Met Roel van de post?? Het klinkt super allemaal! Veel plezier nog!! XX -
19 Juli 2008 - 19:42
Ilona:
Edwin!
je moet echt gaan tuben! is echt zo chillen, lekker met een biertje erbij en aan een touw de rivier in slingeren. Heel leuk om al die herkenbare verhalen te lezen, ik vond Vang Vieng echt helemaal te gek, heb daar ook wat speciale ingredienten gehad, maar dat vertel ik wel een andere keer ;)
Groetjes and enjoy!
Ilona -
19 Juli 2008 - 21:58
Bonita:
Haaa lieve Fred!
Nooit gedacht dat jij degene zou zijn die klaagt over uitlaatgassen
Ik ben nu in huize sharon en ik mis je.
Veel plezier nog
xxx -
19 Juli 2008 - 23:11
Lei & Corry:
Beste Edwin en Roel, Edwin heb je de baht allemaal opgemaakt? Dat zal toch wel verschrikkelijk zijn met al die kippen. Eigelijk zijn wij de routing een klein beetje kwijt. In welke landen en overnachtingsplaatsen achtereenvolgend je bent geweest. Roel moet die ook nog eens werken voor de centen. zondagmorgen om 1:10 uur groetjes van Lei & Corry. -
20 Juli 2008 - 12:21
Jarno:
Hey freddie, ik lees dat je het erg naar je zin hebt, gelukkig. Heb met plezier je verhalen gelezen, genoeg tijd om op 't internet te zitten zo te zien;)
Veel plezier nog en het beste.
Jarno -
20 Juli 2008 - 13:29
Tirsa:
HEY niet Home alone afzeiken he vriend :D dat is een leuke film!
21 Juli 2008 - 18:21
Julia:
Nou zeg daar moet je wel wat tijd voor uittrekken om al die verhalen te lezen! lijkt me wel super vet wat je verteld! heb je toch een vestandige keuze gemaakt! ik wens je nog veel eet en kijk plezier... de rare dingen heb je al gegeten zo te horen! kan alleen nog beter worden!
groetjes uit het limburg dorpje waar het ook niet stopt met regenen!
xxxxxxx -
21 Juli 2008 - 18:31
Maureen:
heee!
wat een lange verhalen zeg:) maar wel echt leuk dat je dat allemaal zo kan vertellen!
ik ben benieuwd wat je nog allemaal gaat meemaken daar! xx -
28 Juli 2008 - 08:58
Aniek:
Hee grote neef!
pff wat een mooie verhalen allemaal zeg, ik vond malgrat al leuk, laat staan hoe ik t daar zou vinden ;) zo te zien vermaak je je wel en kun je de grote stad best in je eentje aan! ik ben echt jaloers op je en ik hoop ooit ook nog eens wat andere wereld delen te kunnen zien! geniet ervan en ik verheug me alweer op je volgende verhaal..
Liefs, Aniek -
28 Juli 2008 - 09:44
Marleen:
Hee Edwin!
Ik dacht ik lees eens ff hoe jij het daar hebt, aan de andere kant van de wereld ;)
Bevalt goed zo te lezen!
Dat tubing klinkt leuk!
veel plezier niet daar!
Groetjes Marleen (van hszuyd) -
28 Juli 2008 - 09:45
Marleen:
dat 'veel plezier niet daar' moet natuurlijk 'veel plezier NOG daar' zijn :P -
28 Juli 2008 - 22:07
Jeremy En Barbara:
hallo edwin, we staan op het punt te vertrekken naar praha. hoe is het daar in nowhere?? hoe is het daar met de Pivo!?!?!?
groeten jeremy en barbara. -
14 Augustus 2008 - 07:33
Tante Lenie:
Eerst nog proficiaat van ons allemaal.Zijn Leuke verhalen, en mooie fotos